URL Nedir?

yazılarımız

URL Nedir?

İnternetin bu denli hayatımıza girmesi ile birlikte aşina olmadığımız birçok kelime ile tanışmış olduk. URL de hayatımıza giren yeni kullanımlardan bir tanesi. URL ‘Uniform Resource Loader’ teriminin kısaltmasıdır. Uniform Resource Loader’in Türkçe karşılığı ise ‘Tekdüzen Kaynak Bulucu’dur. Bütün internet sitelerinin bir adresi bulunmaktadır. Bu adreslere genel olarak URL denmektedir. İnternet adreslerinin hepsi sitelere özgü eşsiz adreslerdir. Sitelere erişim sağlamak için kullanıcıların söz konusu eşsiz URL’leri kullanmaları gerekmektedir. URL adreslerini tüm tarayıcıların eksiksiz ve doğru bir şekilde görüntüleyebilmesi için 2,083 karakterden kısa olması gerekir. Kullanıcılar tarafından rahatlık ile okunabilen URL adreslerinin tıklanma oranları daha fazladır. Tıklanma oranını arttıran bir diğer husus ise firma veya kurum isminin ve dolayısı ile URL’nin Türkçe karakterlerden kaçınmasıdır. Peki, ne demek Türkçe karakterlerden kaçınmak? Şöyle ki URL’de ş, ö, ı, ü gibi Türkçe’ye has karakterlerin kullanılması olanaksızdır. Bu yüzden adında bu karakterleri barındıran firmaların URL’leri biraz değişime uğratılarak oluşturulur. Bu durumdan habersiz internet kullanıcılarının varlığı firmaların web sitesine ulaşılması bazen sancılı olabilmektedir. Dolayısı ile biiclick adında olduğu gibi İngilizce karakterlerden müteşekkil bir unvan URL için eşsizdir.

URL Bölümleri

URL'ler 3 ana bölümden oluşmaktadır.

  1. Soldan sağa doğru sıralayacak olursa ilki protokol yani; http:// şeklinde yazılan kısımdır. Bu bölüm, sunucu ve bağlantı arasındaki iletişimi sağlayan bölümdür.
  2. Her web sitenin kendine has bir alan adı bulunmaktadır. İkinci yani ortadaki bölüm ise bu alan adının yazılı olduğu bölümdür (www.biiclick.com) gibi.,

  3. Son bölüm ise dosya kısımlarının bulunduğu bölümdür. Bölü (/) işaretinden sonra web sitenin içerisinde yer alan dosyalardan açmak istediğiniz dosyanın ismi yazılı olur.

Web İçeriği

Neye hizmet ettiğinizi biliyor olmak ve gerçekten amacınızdan sapmadan içerik üretmeniz ziyaretçi yoğunluğunu artırır. Bu şekilde pürüzsüz bir konum elde edebilirsiniz. Aksi takdirde sitenizi belli bir talep ile ziyaret edenler bu talebin karşılanmadığını gördüklerinde sitesinizi gereksiz ve boş bir site olarak algılarlar. Ve Google ne yazık ki bu durumu affetmez. Web tasarım’daki özgünlük kadar içeriğinde özgün ve etkileyici olması gerekmektedir.

URL SEO İçin Neden Önemlidir? SEO'ya Uygun URL Nasıl Olmalıdır?

  • Kaliteli oluşturulmuş bir URL, web sitesinin ne ile ilgili olduğunu açıkça gösterir. Bir web sitenin kullanıcılar tarafından kolaylıkla okunabilen, dil bilgisi kurallarına uygun, ilgili sayfanın ne ile alakalı olduğunu belirten bir URL kullanması kullanıcılarına kaliteli bir deneyim yaşatmasını sağlar.
  • Arama motorlarında sıralama oluşturulurken sitelerin URL'leri de dikkate alınmaktadır. Web siteniz ile ilgili anahtar kelimeleri URL'nin içine yerleştirerek SEO çalışmalarına katkı sağlayabilir, arama motorlarında üst sıralara çıkabilirsiniz.
  • Kusursuz bir şekilde hazırlanan URL sosyal medyaya, bloglara, forumlara link olarak eklenebilir.
  • URL'leri en basit ve ilgi çekici biçimde tutmak arama motorlarındaki sıralamanız açısından oldukça önemlidir.
  • İyi oluşturulan bir URL kısa ve net olmalıdır. Mümkün olduğu kadar kısa bir şekilde sitenin içeriği ile ilgili bilgi vermelidir. Aslında arama motorları için URL'nin uzunluğunun bir kısıtlaması yoktur. URL'nin kısa tutulmasının sebebi kullanıcıya kaliteli deneyim sunmak içindir ve kısa URL'ler akılda kalıcı olur.
  • Birbirine karışacak kelimeler kullanıyorsanız daha iyi okunabilmesi için kelimelerin arasında tire (-) kullanabilirsiniz. Bunun için başka karakterlerin kullanılması doğru olmayacaktır.
  • URL'lerde küçük harflerin kullanılması gerekmektedir. Büyük harf kullanımı sorunlara yol açabilir.
  • URL'nizde gereksiz karakterler olmamalıdır. Bağlaçlar, gereksiz sayılar, noktalama işaretleri URL'yi fazladan uzatacaktır.
  • Arama motorlarındaki arama sonuçlarında başlık ve sayfanın adresi alt alta çıkmaktadır. Sayfa başlığı, sayfa açıklaması ve URL optimize edilerek aralarında belirli boşluklar bırakmak gerekir. 
  • URL'lerin içerisinde kullanılan parametreler çirkin URL denilen URL'lere sebep olur. Bu URL'ler göz yorar ve kullanıcının okumasını zorlaştırır. Bu çirkin URL'ler SEO çalışmasınada bir katkıda bulunmaz. Örneğin: http://www.ornek.com/category/product-id=95sd%f43?view#full/source=main&fltr?show2=true#web-sitesi.php şeklindeki bir URL'yi okumak ve anlamak oldukça zordur. http://www.ornekcom/web-sitesi şeklindeki bir URL ise oldukça anlaşılır ve okunaklıdır.
İnternetin birlikte hayatımıza daha öncesinden aşina olmadığımız birçok kelime ile tanışmış olduk. URL de bunlardan bir tanesi. URL ‘Uniform Resource Loader’ teriminin kısaltmasıdır, Türkçe karşılığı ise ‘Tekdüzen Kaynak Bulucu’dur.

İletişim

Kurumsal :

Web tasarım & Yazılım ihtiyaçlarınız için formu eksiksizce doldurunuz, ekibimiz kısa süre içinde sizi arayacak.

Telefon :

0216 329 09 32

E-posta :

info@webtasarim.co

Adres :

İstiklal Mh. Mithatpaşa Cd. No:18 D:16 Ümraniye / İSTANBUL